tisdag 4 oktober 2011

Träning träning

Nu är det flyt! Både igår och idag har Jackie och jag tränat lydnad, och det går jättebra!

Igår var vi ute hos Ewa i Stubbetorp och körde igenom Lk2an. Nåja, låter kanske som om vi gjorde det tävlingsmässigt men där är vi inte på långa vägar! Däremot så tragglar vi med de olika momenten, både hela och i delar.

Fria följet kändes bra, taggad fröken J vilket resulterade i en del snea sättanden och att hon hamnar för långt fram i position. På ena sidan blev hon lite disträ och ville släppa kontakt och lukta runt, men flyttade vi oss en bit därifrån så var hon med igen. Härligt energisk attityd!

Läggande under gång sammanfattar jag som segt.. Ett moment som vi glömt bort sen sista tävlingen känns det som, det momentet skulle visst va med i nästa klass oxå.. Bara att fräscha upp!

Inkallning med ställande: första gången med "riktigt" avstånd, och första inkallningen resulterar i att hon gör en jättefin slät inkallning ("va? Skulle jag stanna när du sa stopp? Det sa du väl aldrig?")
Vi gjorde om det med belöning bakom, vilket resulterade i ett något långsammare tempo men ett snabbt ställande på mitt kommando. Inkallning från stående är inga problem, då är det gasen i botten fram till mej. Fortsätta klura på hur vi ska få ett snyggt ställande men ändå med hög fart på första sträckan.. Tips mottages gärna!

Rutan: klickern har vi lagt bort, förmodligen har jag och tajmingen inte varit överens för hon har de senaste gångerna låst sej på en kon och sprungit dit VARJE gång, så nu har vi återgått till "kapplöpningsrutan" som verkar vara våran metod vad gäller det här skitmomentet.

Fjärrdirigering: bra "uppsitt" ikväll, vårt fokus och belöningsmetod verkar ha gett utdelning. Får dock inte glömma bort att belöna de snabba läggandena oxå, båda ska va lika mkt värda att utföra snabbt!

Apportering: här har vi oxå kommit långt, ialf igår. Gjorde första apporteringen i en triangel och hon galopperade snabbt ut och in med apporten. Bibehöll samma tempo både in och ut när vi ställde upp som vanligt, däremot lite tugg innan hon satte sej fot, ajjabajja!

Det var vad vi hann med innan det blev beckmörkt.

Eftersom gårdagens köttbullar inte tog slut åkte vi upp till bruksan ikväll och gjorde av med dom istället. Jackie sjöng oerhört vackert i bilen när vi rullade in på den välbekanta grusvägen, här har vi inte varit sen i juni nångång!

Jackie var riktigt yster ikväll, vet inte om det var pga blåsten och det lite svalare vädret eller om det var lycka över att va på bruksan igen, kanske en lyckad kombi.

Började med lite positionsträning vilket gick bra, nästan så man blev omkullknuffad ett par ggr när hon snärtade in rumpan i min vänster sida ;-) Roligt med en alert hund, fast det resulterade i att hon hamnade före i position flera flera gånger. Belönade bakåt ett par ggr och då blev det lite bättre tyckte jag.

Gjorde några ställanden på kort avstånd innan vi tog ut full längd. Idag stannade hon på mitt kommando, även om stoppsträckan kunde varit mkt kortare (men hon hade fart från start ialf).

Fjärrdirigering: fortsatt fokus på snabba "uppsitt", läggandet gjorde hon däremot klockrent men själva "uppet" blir gärna lite "tungt".

Apportering: supersnabb ut, greppade som en malle och järnet tillbaka och bara lite tugg! Helnöjd, det är just farten tillbaka som har behövt bättras på och det har den gjort med råge! Bort med tugget oxå så blir det en klockren 12:a ;-)

Hoppet: har vi knappt tränat sen i våras/försomras, vilket märktes på uthoppet. Hon hoppar ut rakt på kommando men inte så långt ut som jag vill ha henne. Hon är stor o tung och jag vill ha ut henne långt så att hon får lite ansats när hon ska hoppa tillbaka och på så sätt minska risken för islag. annars inget att anmärka, hoppar rakt ut, vänder runt snabbt och sätter sej snabbt, hoppar tillbax på kommando och sätter sej snabbt i utgångsposition igen. Men som sagt, längre uthopp vill vi ha :-)

2 kommentarer:

Jeanette, Sly och Maya sa...

Kul att ni har träningsflyt! Låter som ni helt klart är på G & äntra tävlingsplan snart:)

Ja, du... hur går det med pluggandet?... om jag säger så här läkemdelstenta nästa fredag... & du vet ju mitt självförtroende när det gäller det matematiska:S

Hoppas vi kan synas ngt framöver vore KUL! Kram från oss

Marlene sa...

Jag tänker att det optimala i inkallning med ställande är att hunden vet att den ska ställa sig, men att den bara "får lov" att göra det om den först springer riktigt snabbt! Alltså; om hunden kommer i dåligt tempo får den aldrig kommando utan det blir en slät inkallning med en halvtrist belöning hos dig, medan om hon kommer i högt tempo (trots belöning bakom) får hon kommando att stanna och sedan får ta belöningen. Ett sätt att komplettera med för att få riktiga tvärnitar, skulle kunna vara att skicka henne direkt på belöningen när hon kommer mot dig i högt tempo så att hon gör en tvärnit, kastar sig om och springer till belöningen. Jag tror att det kan tvätta bort en hel del "tassande" i slutet av ställandet. :)